tips kopen hogedrukreiniger

5 tips voor het kopen van een professionele hogedrukreiniger

Wanneer je industrieel en vaak reinigt is het belangrijk dat je beschikt over de juiste hogedrukreiniger. Het aanbod is enorm en er zijn veel specificaties die belangrijk zijn. Om jou te helpen hebben wij de belangrijkste tips voor het kopen van een hogedrukreiniger op een rijtje gezet. Na het lezen van deze tips weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een professionele hogedrukreiniger. Waar let je op bij het kopen van een professionele hogedrukreiniger? Bij het kiezen van een professionele hogedrukreiniger is het belangrijk dat je kijkt naar de werkdruk, watercapaciteit, aandrijving en of je met warm water wilt reinigen. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of je stationair of mobiel wilt reinigen.


Tip 1: Weet waar je de professionele hogedrukreiniger voor wilt inzetten

Voordat je rond gaat kijken naar een professionele hogedrukreiniger is het belangrijk om te weten waarvoor je de hogedrukreiniger wilt gebruiken. Bij industriële reinigingswerkzaamheden zijn de specificaties van een hogedrukreiniger cruciaal. De werkdruk, watercapaciteit en optie voor warm water zijn van belang bij de verschillende reinigingsklussen. Met warm water worden oliën, vetten en andere hardnekkige vervuilingen effectief verwijderd. Over het algemeen is een werkdruk onder de 100 bar geschikt voor lichte vervuiling rondom huis en tuin, zoals groene aanslag en modder. Voor gemiddelde vervuiling op oppervlakken en objecten is een werkdruk tussen 100-200 bar ideaal. Voor professionele reiniging, zoals gevelreiniging, wordt een druk van 200 bar of meer en warm water tot 90°C aanbevolen. Begrijp wat nodig is om vuil effectief te verwijderen en kies de juiste hogedrukreiniger.


Tip 2: Bepaal de werkdruk van de hogedrukreiniger

Het is handig om de belangrijkste specificaties kent voor je gaat reinigen met een professionele hogedrukreiniger. De belangrijkste specificatie van een hogedrukreiniger is de kracht waarmee het water uit de hogedrukreiniger spuit, deze kracht wordt bij hogedrukreinigers uitgedrukt in de term ‘bar’. Voor professionele reiniging wordt vaak tussen de 150 en 500 bar werkdruk gebruikt, hiermee worden onder meer vervuilingen als verf, corrosie, oliën en vetten effectief verwijderd. Een werkdruk tussen de 150 t/m 250 bar is vaak ruim voldoende voor het reinigen van hardnekkige vervuiling op terrassen en andere objecten. Een werkdruk tussen de 250 t/m 500 bar wordt gebruikt in sectoren zoals scheepvaart, bouw en voedselverwerking voor het reinigen van extreme (chemische) vervuiling.


Tip 3: Kies de juiste aandrijving voor de hogedrukreiniger

Voor het bepalen van de juiste aandrijving is het belangrijk om te weten waar je van plan bent te gaan reinigen. De voorzieningen verschillen per locatie en met een goede voorbereiding kun je op voorhand al beslissen om ervoor te kiezen om belangrijk onafhankelijk te reinigen. Bij een relatief werkdruk t/m 170 bar en watercapaciteit t/m 10 liter per minuut is het mogelijk om de hogedrukreiniger met een stekker aan te sluiten op een 220V (netstroom) aansluiting. Mocht er meer werkdruk en watercapaciteit nodig zijn dan wordt het vermogen groter en is er meer stroom nodig voor de elektrische aandrijving. Bij deze elektrische hogedrukreinigers is het mogelijk om op 400V (krachtstroom) te werken. Met krachtstroom hogedrukreinigers is het mogelijk om met meer werkdruk en/of watercapaciteit te werken. Bij elektrische hogedrukreinigers met een stroomkabel is het belangrijk dat de groepenkasten geschikt zijn. Voor mobiele hogedrukreinigers met watertank is het mogelijk om onafhankelijk te reinigen. Hierbij is de hogedrukreiniger volledig onafhankelijk aangedreven door een dieselmotor of elektromotor met accupakket. Deze onafhankelijke diesel of accu hogedrukreinigers zijn verkrijgbaar in een gewenst voertuig of aanhanger.


Tip 4: Kies tussen een stationaire of mobiele hogedrukreiniger

Met een stationaire hogedrukreiniger heb je op een vaste locatie de hogedrukreiniger staan. Dit scheelt het nodige werk qua logistiek, ook kun je hiermee de locatie hierop inrichten en eventueel later uitbreiden of aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een waterpunt, stroompunt of brandstofpunt en eventuele rookafvoer. Met een optimale inrichting kun je veel tijd besparen doordat veel voorbereidingen vervallen, zoals het aansluiten op een waterpunt of het vinden van een stroomvoorziening. Een stationaire hogedrukinstallatie is ideaal wanneer reinigingswerkzaamheden op een vaste locatie plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld bij het reinigen van auto’s, vrachtwagens en andere voertuigen of objecten. Met een mobiele hogedrukreiniger ben je flexibeler, maar moet je op iedere locatie wel de nodige handelingen verrichten voordat je kan beginnen. Zo is het belangrijk dat er een passende water- en stroomvoorziening aanwezig is op de locatie. Mobiele hogedrukreinigers worden gemakkelijk verplaatst en zijn breed inzetbaar dankzij haar flexibiliteit. Ideaal voor het reinigen van vervuiling op verschillende locaties.


Tip 5: Kies de juiste accessoires voor de hogedrukreiniger

Standaard worden hogedrukreinigers geleverd met een spuitlans. Voor uiteenlopende reinigingsklussen zijn er andere accessoires die zorgen dat de vervuiling sneller en effectiever wordt verwijderd. De spuitlans wordt standaard meegeleverd bij hogedrukreinigers. De spuitlans is verkrijgbaar in een enkele en dubbele variant. Met de dubbele spuitlans kun je de werkdruk regelen middels de knop die op de lans gemonteerd zit. In elke spuitlans zit ook een nozzle, ook wel sproeier genoemd. De juiste nozzle kies je op basis van de werkdruk, watercapaciteit en spuithoek. Met deze handige tabel kies je gemakkelijk de juiste nozzlemaat. Naast standaard nozzles zijn er roterende nozzles die gebruikt wordt voor hardnekkig vervuiling. Dankzij de dunne maar krachtige spuitstraal in combinatie met rotatie reinig je sneller een groter oppervlak. Voor het reinigen van oppervlakken is een terrasreiniger uitermate geschikt. Een terrasreiniger bevat meerdere nozzles die in een roterende beweging draaien onder een afgedekte ronde RVS deksel. Deze terrasreinigers kun je eenvoudig koppelen aan het hogedrukpistool of hogedruklans.

In ons assortiment vind je uitsluitend hogedrukreinigers geschikt voor bedrijfsmatig gebruik.
Aanvullende vragen of extra informatie nodig? Neem gerust contact met ons op!

Producten

Bekijk onze professionele reinigingsapparatuur.

Contact

Meer weten over onze producten & diensten? Neem contact met ons op.